Rammeavtale til MediaLT om universell utforming av eksamensoppgaver

MediaLT vant oppdraget om universell utforming av eksamensoppgaver ved Norges handelshøgskole (NHH). Avtalen er i utgangspunktet to år med mulighet til forlengelse ytterligere to år. 

I tildelingen skriver NHH blant annet: «Besvarelsen til MediaLT skiller seg ut som den beste i konkurransen».

Som del av besvarelsen i anbudskonkurransen skulle de ulike tilbyderne levere en universelt utformet testoppgaver som inneholdt blant annet matematiske formler.

Matematiske formler må kodes slik at de blir lest opp i riktig rekkefølge og gruppering. Seende får tilgang til hele formelen ved et overblikk, mens en skjermleser som benyttes av synshemmede leser opp et og ett tegn. Da er det avgjørende at de ulike tallene, streker og tegn kommer i riktig rekkefølge og gruppe.

Det finnes ulike standarder for hvordan matematiske uttrykk skal leses av skjermlesere og man må kjenne til disse for å kunne sette opp regnestykker riktig.

MediaLT gjennomførte i 2023 et prosjekt støttet av Bufdir om universell utforming av digitale eksamener hvor vi så på utfordringer og mulige løsninger. Blant annet ble det laget en praktisk guide med typiske utfordringer med digitale eksamener. Guiden har ni ulike kategorier hvor grafer og diagrammer er én av kategoriene, og matematiske spesialtegn en annen. Guiden er gratis tilgjengelig for alle.