Bruken av visuelle samarbeidsverktøy er økende i arbeidslivet. Derfor er det behov for et prosjekt som ser på hvilke utfordringer og muligheter dette skaper for synshemmede.
Prosjektet støttes av stiftelsen Dam, og gjennomføres i samarbeid med Norges Blindeforbund.
Utfordrende å bruke for synshemmede
Allerede før koronapandemien var den digitale samhandlingen i arbeidslivet økende, men med pandemien skjøt den fart og har vedvart siden. I dette prosjektet ønsker vi å se spesielt på visuelle samarbeidsverktøy, fordi mye tyder på at disse verktøyene er utfordrende å bruke for synshemmede. Det vil si verktøy som brukes i produktutvikling, brainstorming, prosjektplanlegging, teamutvikling og så videre.
Store digitale barrierer
Seinere års forskning viser at de digitale barrierene for synshemmede i arbeidslivet er mange og store, og at de tekniske barrierene har store konsekvenser:
- Halvparten av synshemmede som er i arbeid opplever forsinkelser eller hindres i arbeidsutførelsen på grunn av tekniske barrierer, og hele 40 prosent blir avhengige av hjelp fra andre.
- 15 prosent av synshemmede har sluttet i sitt arbeid på grunn av manglende teknisk tilrettelegging.
- Hver fjerde synshemmet som er i arbeid vurderer å gå ned i stilling på grunn av digitale barrierer.
- Hver tredje synshemmede har opplevd å ikke få en jobb på grunn av manglende evne eller vilje til teknisk tilrettelegging.
For å hindre at visuelle samarbeidsverktøy blir enda et digitalt verktøy som stenger synshemmede ute fra arbeidslivet, trengs det derfor å tas tak i dette fagområdet.
Statusbilde av situasjonen
I et prosjekt av denne typen er det viktig å ha et godt statusbilde av situasjonen. Derfor vil prosjektet bli innledet med følgende aktiviteter:
- Innhenting av kunnskap om relevant nasjonalt og internasjonalt arbeid på fagfeltet.
- Intervjuer med utvalgte synshemmede ansatte og deres arbeidsgivere.
- En gjennomgang av produsentenes egne vurderinger av hvor universelt utformet deres visuelle samarbeidsverktøy er.
- Gjøre et utvalg av hvilke verktøy som det er viktigst å jobbe videre med.
Ekspertteste og brukerteste
Med utgangspunkt i denne kunnskapsinnsamlingen vil vi ekspertteste de utvalgte visuelle samarbeidsverktøyene. Vi vil legge spesiell vekt på å undersøke og teste ulike teknikker for å gjøre samarbeidsverktøyene tilgjengelige for skjermlesere og annen hjelpeteknologi, og på å vurdere hvor vellykkede metodene er. I testingen vil vi knytte til oss noen ekspertbrukere, for å kvalitetssikre og utfylle eksperttestingen. For å ivareta brukerperspektivet og få et enda bedre bilde av verktøyenes brukervennlighet, vil vi deretter brukerteste samarbeidsverktøyene. Resultatene fra eksperttestingen og brukertestingen vil bli brukt til å utarbeide brukerveiledninger og ha kurs med synshemmede i bruk av aktuelle visuelle samarbeidsverktøy. Vi vil også dele prosjektresultatene med aktuelle produsenter, for å gi dem kunnskap om hva de kan gjøre med verktøyene for å få dem mer universelt utformet.
Har du spørsmål eller innspill til prosjektet, kan du ta kontakt med prosjektleder Magne Lunde på e-post magne@medialt.no eller ringe 91 79 00 78.