Nyhetsbrev nr. 22 fra MediaLT

Dato: 21.06.2010

Telefon: 21 53 80 10

Epost: info@medialt.no

Web: http://www.medialt.no/

Av/påmelding til nyhetsbrevet: http://medialt.no/redirect/33.aspx


Innhold

Med VOMOTE kan du styre PC med stemmen!

Mange har nok hørt at det er mulig å styre en PC med stemmen. Det mest kjente produktet heter Dragon Naturally Speaking. Hverken Dragon eller andre eksisterende produkter fungerer imidlertid med norsk! Dette har MediaLT tatt tak i, og vi er nå i samarbeid med Veridict veldig stolte av å kunne tilby VOMOTE!

VOMOTE er en boks som kobles til PCen med en USB-kabel. Boksen er laget for å få ekstremt stabil talegjenkjenning. Blant annet har systemet full kontroll med mikrofon, minnebruk, talesyntese etc.

Med VOMOTE kan du styre musen, åpne programmer, formatere skrift, surfe på nettet, ... Kort sagt: du har full kontroll over PCen kun ved å bruke talekommandoer. Tekst kan staves, dvs. foreløpig er ikke diktering av tekst en del av systemet. Det er også kommandoer for å lese opp tekst med talesyntese. Talesyntesen er en integrert del av VOMOTE, og du kan bruke favoritt-syntesen din dersom du har installert stemmer på PCen.

En viktig målgruppe for VOMOTE er mennesker med nedsatt motorikk i armene. Vi har jobbet mye for å finne gode bryterløsninger. De som kan betjene en bryter vil antakelig foretrekke å benytte en bryter for å si til VOMOTE at det kommer talekommandoer. Det er også mulig å si til VOMOTE (med stemmen) start/stopp talegjenkjenning. MediaLT tilbyr en rekke brytere og mikrofoner som er testet for å gi maksimal stabilitet og god talegjenkjenning.

Selv eksperter er imponert over hvor god talegjenkjenningen er, noe vi selvsagt synes er veldig gledelig! Det er alt flere som har bestillt VOMOTE, og talegjenkjenningssystemet vil være i ordinær handel fra høsten 2010.


Invitasjon til kurs i Universell teknologi høsten 2010

Interessen for kurset Universell teknologi har vært god, og vi setter derfor opp et nytt kurs til høsten. Vær rask dersom du ønsker å melde deg på!

Vårens kurs i Universell teknologi er nylig avslluttet med rekordstor deltakelse og gode resultater. Det første kurset i "Universell teknologi" ble arrangert våren 2009. Etter dette har vi fulgt opp med to nye kurs, og tilbakemeldingene på kursene har vært svært gode.

Det legges stor vekt på at kursdeltakerne skal få en praktisk forståelse av hva det vil si å være funksjonshemmet og bruke IKT. Vi mener denne forståelsen er helt nødvendig, dersom universell utforming skal få gjennomslag på dette fagfeltet. derfor består også kurset av en tre dagers samling, der det vil bli gitt en praktisk innføring i hvordan funksjonshemmede bruker IKT.

Vi tror kurset er nyttig for veldig mange og ser at det har en bred målgruppe: alle som i en eller annen sammenheng har ansvar for å ivareta universell utforming på IKT-området.

Mer informasjon finner du på: http://www.medialt.no/news/invitasjon-til-kurs-i-universell-teknologi-hoesten-2010/684.aspx


Dobbelt så mange synshemmede i arbeid

Kvalitetsmessig god dataopplæring av synshemmede er en svært god samfunnsinvestering. Det er den krystalklare konklusjonen etter at vi her i MediaLT har oppsummert ti års erfaring med dataopplæring av synshemmede.

Tallenes tale er helt klar: Nærmere 60 prosent av de som har fått opplæring i IT-sertifikatet Datakortet hos MediaLT er i dag i lønnet arbeid. Kun sju prosent er uføretrygdet. Blant synshemmede ellers er kun hver tredje i lønnet arbeid og nærmere 50 prosent er uføretrygdet.

For oss her i MediaLT er dette et håndfast bevis på at målrettet og kvalitetsmessig god dataopplæring gir gode resultater. Vi tror at hvis alle synshemmede i arbeidsfør alder i Norge ble sikret slik opplæring, ville yrkesdeltakelsen vært høyere blant synshemmede enn den er i dag. Vår erfaring er at IKT-kompetansen blant synshemmede er mangelfull, og at det således er et stort behov for mer opplæring blant synshemmede.

Vil du lese hele artikkelen kan du gå til: http://www.medialt.no/news/dobbelt-saa-mange-synshemmede-i-arbeid/677.aspx


Det du kan er lett! Det du ikke kan er vanskelig!

MediaLT har gjennomført et prosjekt for å kunne definere brukerkompetanse i forbindelse med bruk av web. Bakgrunnen for dette er blant annet å kunne si noe fornuftig om hva universelt utformede nettsider er. Et resultat av prosjektet er et kursopplegg for blinde og svaksynte.

Gunnar Haugsveen har gjennomført kurset. Han sier blant annet at:

Det aller viktigste jeg har lært i kurset er å bruke ulike strategier for å finne fram. Jeg klarte å finne ting på nettet før også, men nye teknikker har gjort at jeg jobber raskere og føler at jeg har mer kontroll.

Det er to ulike fagplaner for kurset som har fått navnet "Effektiv på nett". Det er et opplegg for skjermleser og et for skjermforstørrer. Noen temaer/teknikker er naturligvis også felles, og rent funksjonelt ligger deler av datakortets modul 7 i bunnen.

Haugsveen mener at undervisningen har vært god og at kurset inneholder det en blind må kunne for å bruke nettet på en hensiktsmessig måte.

Det du kan er lett! Det du ikke kan er vanskelig!, sier Gunnar, og han legger til: nå har jeg lært nye teknikker, og da er det flere ting som blir enkelt.

Vil du lese hele artikkelen og få mer informasjon om kurset kan du gå til: http://www.medialt.no/news/det-du-kan-er-lett-det-du-ikke-kan-er-vanskelig/685.aspx


Tilgjengelige PDF skjemaer

Et spørsmål MediaLT får ofte er: "Hvordan gjør vi PDF tilgjengelig". De som spør tror ofte vi kan svare i løpet av et minutt på telefon. Så enkelt er det rett og slett ikke! Mange tror faktisk at tilgjengelighet for funksjonshemmede er helt umulig, andre tror det er plankekjøring: sannheten er vel et sted midt i mellom! Det er vanlig å bruke svært store ressurser på design, men mange glemmer at både godt innhold og universell utforming også er noe som krever litt ressurser og kompetanse!

PDF er kjent for å være et vanskelig format blant annet for synshemmede. Dette er helt korrekt, men med riktig oppmerking kan PDF fungere bra. Skjemaer har vært ekstra vanskelig, og derfor har MediaLT lagt ned mye arbeid i å finne gode løsninger! For mange vil det aller beste kanskje være å droppe PDF, men siden formatet er så utbredt er det ofte det er mest hensiktsmessig å tilby PDF. Staten har bestemt at PDF er standardformatet for informasjon som ikke skal endres.

MediaLT tilbyr hjelp med å gjøre både dokumenter og PDF skjemaer mest mulig tilgjengelige! Ta kontakt hvis dette er av interesse!

Mer informasjon: http://www.medialt.no/news/tilgjengelig-skjema-i-pdf/659.aspx


Helt nye muligheter for synshemmede i Bhutan

MediaLT og Nordmisjon har gleden av å lede et bistandsprosjekt i Bhutan. Målet i prosjektet er å gi synshemmede muligheter til å utnytte IKT. Prosjektet ser ut til å bli en stor suksess, noe vi er veldig, veldig glade for!

I 2008 ble et fullt utstyrt Datasenter bygd opp i Bhutan. Våre samarbeidspartnere i Bhutan har nå laget en rapport, som beskriver resultatene av den opplæringen de har mottatt av oss og ringvirkningene som følge av etableringen av datasenteret.  I rapporten står det blant annet:

Few years back, computers for the blind in Bhutan was merely a dream; a dream that they thought may never come to a reality. Reading articles or listening to the news of the blind equally being able to participate be it in studies or jobs with assistive devices seems like a fairy tale. Yet, this was something that they hoped and dreamt so much to come to a reality. The difficulties faced in those days today seem a story of the past. Thanks to NORAD and Medialt for hearing their voice, understanding their dreams and answering the prayers.

Vi får vel rett og slett litt klump i halsen av å lese dette. Det føles meningsfylt, riktigg og givende å kunne dele den tekniske kompetansen vi har med noen som trenger og setter pris på det vi kan gi!

I tillegg til undervisningen som foregår daglig på blindeskolen er det gjennomført to datakurs for synshemmede i yrkesfør alder. Det er også utarbeidet en rapport som beskriver hva denne opplæringen har betydd for de involverte. Hver av deltakerne fikk også sin egen bærbare PC med nødvendige hjelpemidler. Nedenfor kan du lese et par smakebiter fra rapporten:

Based on the report and feedback received from the trainees, they mentioned that none of them had availed such computer courses in the past. While they had typing skills using an ordinary English Keyboard typewriter, (as taught in the institute) they had no knowledge on the use of a computer. The one month training had brought pivotal change in their lives, be it in their studies, jobs or in their personal day to day lives.

Og om synshemmede læreres utbytte av kurset:

Transcription of questions by the blind teachers for the sighted children was the major issue. He had to write in Braille for his/her reference and had to retype on an ordinary English keyboard typewriter. This resulted in consuming a lot for time. With the knowledge gained from the computer training programme, the teachers are now able to directly type the questions and spend half the time used earlier, if not less.

Rapportene og mer informasjon finner du på: http://www.medialt.no/news/helt-nye-muligheter-for-synshemmede-i-bhutan/683.aspx


Synstolking

Det kommer stadig nye filmer med synstolking, f.eks. Vegas, Bestevenner og Knerten.

Filmene kan kjøpes hvor som helst. De som ønsker å bestille filmene fra MediaLT er hjertelig velkomne til å ta kontakt.

Vil du holde deg oppdatert kan du gå til: http://synstolking.no/


To flotte verktøy fra Dolphin

Mange har nok alt en versjon av EasyReader installert. Nå har programmet kommet i ny versjon, og programmet er nå mye bedre for alle - også for blinde og svaksynte! Vil du ha muligheten til å spille av DAISY-bøker på PC bør du absolutt skaffe deg EasyReader. Mer informasjon: http://www.medialt.no/news/easyreader-med-nye-funksjoner-og-nytt-brukergrensesnitt/674.aspx

Dolphin EasyConverter er et verktøy for konvertering av elektronisk informasjon. Du kan konvertere mellom en rekke formater. Med et par tastetrykk har du f.eks. DAISY-bok av et PDF-dokument! Dette programmet er rett og slett et must for de som vil tilby informasjon til alle! Mer informasjon finner du på: http://www.medialt.no/news/enkel-konvertering-dolphin-easyconverter/673.aspx


 

Tynne klienter og hjelpemiddelteknologi

Mange funksjonshemmede sliter med teknologi for tynne klienter. MediaLT og flere andre partnere går nå sammen for å dokumentere hvor stort problemet er, sette opp et testmiljø og gjennomføre brukertester for å finne ut hvor moden hjelpemiddelteknologien er i tynnklient-miljøer.

Prosjektet er støttet av IT Funk og Helsedirektoratet.

Vil du lese mer om prosjektet kan du gå til: http://www.medialt.no/news/tynne-klienter-og-hjelpemiddelteknologi/687.aspx