Nyhetsbrev nr. 19 fra MediaLT

Dato: 07.07.2008
Telefon: 21 53 80 10
Epost: info@medialt.no
Web: http://www.medialt.no/
Av/påmelding til nyhetsbrevet: http://www.medialt.no/index.asp?pageId=33

Innhold


God sommer

I dag tidlig dro Magne, Roar og Morten til Wien. Kaldt regnvær hjemme, og heller ikke så gode prognoser her. Akkurat nå skinner i alle fall sola: og det "regner" vi med at den skal gjøre masse i sommer!

Som vanlig skal vi delta på ICCHP, en av de viktigste konferansene innen IKT for funksjonshemmede. I morra kommer også Miriam, og da reiser vi sammen til Linz. Både Miriam og Morten skal holde innlegg på konferansen.

Siden vi sendte ut forrige nyhetsbrev har det vært stor aktivitet i MediaLT. Vi får ikke plass til alt i dette nyhetsbrevet, men besøk gjerne nettsidene våre: Der vil du snart få se store endringer!

Vi ønsker oss nå en ny programmerer: http://www.medialt.no/?pageId=154&subId=233. Les gjerne annonsen og videresend den til andre du kjenner!

Kontoret er betjent i hele sommer.

Vi ønsker kunder, deltakere i prosjekter og alle andre samarbeidspartnere en riktig god sommer!


Visittkort i punkt

Vi i MediaLT har mange ganger ønsket oss visittkort i punkt. Allikevel har det latt vente på seg av ulike årsaker. Nå har vi tatt saken i egne hender og laget de selv. Og resultatet er vi godt fornøyd med.

Kortet med punkt er ca. 1,5 ganger et vanlig visittkort i størrelse og kan ha ulike utforminger. Vi har valgt å ta med navn, telefon, e-post og web-adresse på forsiden, på baksiden har vi tatt med pip'en i logoen vår, alt i punkt. Vi har også tatt med informasjonen i vanlig skrift og fremhevet fuglen i blekk.

MediaLT tilbyr nå alle som vil kjøpe slike visittkort muligheten til å bestille slike av oss. Vi tilpasser informasjonen og eventuelle logoer etter dine behov og ønsker.

Ta kontakt med Trond Ausland, enten på e-post trond@medialt.no eller tlf. 21 53 80 10.


MIKT-prosjektet

MediaLT har tidligere ledet et forprosjekt der grunnlaget for utviklingen av et sertifiserende kurs på temaet IKT og tilgjengelighet ble lagt. Nå har vi fått støtte til å videreføre arbeidet! Kurset skal nå utvikles og etableres, og det skal videre legges grunnlag for et varig kurs- og sertifiseringstilbud på tilgjengelighet og IKT.

Les mer på: http://www.medialt.no/?pageId=154&subId=228.


Språkkurs

EU-prosjektet "Eurochance 2" er godt i gang. Synshemmede vil nå få tilbud om kurs i spansk, italiensk, engelsk og tysk. Det vi ønsker å få vite er hvilke kurs som kan være av interesse.

I Eurochance er det laget språkkurs spesielt tilrettelagt for synshemmede. Læremateriellet ligger fritt tilgjengelig på nettet. Mange trenger nok likevel en lærer for å få sving på språkopplæringen. Nå vil du derfor få et ordentlig kurstilbud: kanskje det beste som noen gang er laget for blinde og svaksynte! For å kunne delta må du beherske vanlig bruk av PC, og du må ha internett tilgang.

Kurstematikken er i stor grad hentet fra arbeidslivet. Vi anbefaler derfor spesielt de som er eller ønsker å komme i arbeid om å vurdere kursene. Kursene er imidlertid åpne for alle blinde og svaksynte!

Les mer på: http://www.medialt.no/?pageId=154&subId=235.

Fyll ut skjemaet med de kursene du kan tenke deg eller ring 21 53 80 18. Hvilke kurs vi kommer til å arrangere er helt avhengig av hva synshemmede i Norge ønsker å delta på.

MIKT-prosjektet


Synstolking og lydteksting

I forrige nyhetsbrev skrev vi om synstolking av DVD. "Tatt av kvinnen" er den første norske filmen som er synstolket. Den kan kjøpes i vanlige butikker (eller bestilles hos MediaLT). Ytterligere to filmer er nå synstolket og de kan du kjøpe så fort filmene frigis for salg: SOS Svartskjær og Lønsj.

For å øke interessen for synstolkede filmer, og for at synshemmede og andre skal få gleden av utenlandske filmer tilbyr vi nå alle engelske og svenske filmer med synstolking for salg. De engelske filmene vil ha engelsk tale og synstolking, og tilsvarende vil svenske filmer ha svensk tale og synstolking.

Vi har testet lydteksting i ca. et år. Dette har vært en ren demo, men det har hele tiden vært et mål å få NRK til å sende tekst også som lyd. Det er med stor glede at vi nå kan si at dette kommer til å skje, og om ganske kort tid! Følg med på nettsidene våre for mer info!

Noen lenker:


SMUDI

I talegjenkjenningsprosjektet har vi foreløpig jobbet med valg av teknologi og definisjonen av et norsk kommandosett. Vi vil komme tilbake med produktinfo etc. etter hvert som prosjektet går fremover.

Noen lenker:


Blogg fra Bhutan

Vi har tidligere skrevet om bistandsprosjektet i Bhutan. 5 lærere var hos oss i 6 mnd, så nokså mange av dere har også hilst på bhutaneserne.

I april var Are og Morten i Bhutan for å sette opp IT sentrene for synshemmede. De laget en blogg fra turen som kan leses på:
Blogg fra Bhutan


Ressursnettverket universell IKT videreføres

Norges forskningsråd mener at erfaringene med ressursnettverkene har vært veldig positive, og har derfor besluttet å forlenge støtten til ressursnettverket Universell IKT med to nye år.

Våren 2007 tok MediaLT initiativet til å få startet opp Ressursnettverket Universell IKT. . Målet er å samle de sentrale aktørene på fagfeltet. I dag består ressursnettverket av 20 samarbeidspartnere. ressursnettverket er åpent, og interesserte kan ta kontakt med MediaLT hvis de ønsker å være med.

Les mer: http://www.medialt.no/?pageId=154&subId=236.

Nettverket har tatt initiativ til at alle IKT prosjekter i regi av forskningsrådet skal ha med et evalueringskriterium knyttet til universell utforming. Svaret fra Forskningsrådet var negativt: http://www.medialt.no/?pageId=154&subId=237.


Fri programvare og tilgjengelighet for funksjonshemmede

Våren 2008 har vi jobbet med tilgjengelighet i Linux for funksjonshemmede. FAD har støttet prosjektet, og sluttrapporten legges snart ut på nettet.

For mange vil Linux kunne være et billig alternativ til Windows, og vi vurderer om vi kan selge en bærbar PC med skjermleser/skjermforstørrer og all nødvendig programvare for ca. 4000 kr.

Noen lenker:


Internett og tilgjengelighet

Fokus rundt internett og tilgjengelighet har blitt mye større i de siste årene. Dette er veldig gledelig for oss i MediaLT siden vi helt fra starten har satset innen dette feltet. Vårt bidrag i forb. med nettsider varierer mye: evaluering, programmering, brukertesting, ... Ta gjerne kontakt med oss hvis du trenger hjelp for å få nettsider brukbare for så mange som mulig!

Noen lenker:

DAISY nytt

For de som har trøbbel med tastene på DAISY-spilleren har det kommet et lokk til Poesi. Dette er mye enklere enn utkobling av taster vha. system-menyen.

På Orion webbox jobber vi nå med å få til uttesting av lydbøker.

Mange har nok hørt om "Save as DAISY" fra Microsoft. Denne funksjonen mm. kan du lese om ved å velge en av lenkene nedenfor.

Noen lenker: