Nyhetsbrev nr. 8 fra MediaLT

Dato: 07.07.2002
Telefon: 21 53 80 10
Epost: info@medialt.no
Web: http://www.medialt.no/

Av/påmelding til nyhetsbrevet: http://www.medialt.no/nbrev/index.htm


Innhold


Ny DAISY-spiller: et fantastisk hjelpemiddel!

Nå er det like før verdens første DAISY-spiller som også kan brukes til opptak lanseres. Spilleren heter Plextalk Portable Recorder. Dette er en liten og hendig spiller, som egner seg godt til f.eks. opptak av forelesninger, samle matoppskrifter, lage DAISY-bøker av egne opptak osv. osv. Selvsagt er spilleren i tillegg en fullverdig avspiller, som kan sette bokmerker (til og med vha. tale), gå til spesifikke sider, navigere i boka osv. osv. Plextalk Portable Recorder har timer, kalkulator og mye annet! Det vi er veldig glade for er at spilleren ikke er vanskelig å bruke til vanlige oppgaver, men at dette er et produkt å vokse med!

Her finner du mer info:
http://www.medialt.no/katalog/maskinvare/plextalk_recorder.htm


Datakortet: vi føler endelig at vi kan tilby et fleksibelt kurstilbud!

Nå har datakort-prosjektet pågått i to år. MediaLT har jobbet svært mye med å lage et fleksibelt opplegg, og nå har vi prøvd ut følgende undervisningsformer:

  • Gruppeundervisning
  • Individuell opplæring
  • Fjernundervisning i gruppe (vha. internett)
  • Individuell fjernundervisning (vha. internett/telefon)

Det vi særlig har vært spente på i år er pilotgruppa som tar datakortet som fjernundervisning. Dette krever mye av den enkelte, men dette har fungert over all forventning. De fem deltakerne har nå kommet seg gjennom seks av sju moduler. Til høsten skal alle sammen forhåpentligvis få datakortet!

I tidligere nyhetsbrev har vi skrevet om både DAISY-bøkene og det andre læremateriellet vi har laget. Ta gjerne kontakt med oss hvis du vil vite mer, eller dersom du er interessert i å ta en eller flere moduler i datakortet! 


Versjon 4.0 av Datakortet

Utviklingen innen IT går raskt, og også Datakortet må løpende holdes oppdatert. Det jobbes nå med en ny fagplan. Fagplanen vil naturligvis være nokså lik den som benyttes nå, men enkelte endringer blir det. Den viktigste endringen er at man i større grad ønsker å legge vekt på de ulike programmenes spesielle funksjonalitet. F.eks. vil formatering bli noe mindre viktig i Excel, mens tallbehandling får en mer fremtredene rolle.

Morten Tollefsen sitter i en av de fire permanente europeiske gruppene i ECDL. Han har gått gjennom hele fagplanen, og gitt kommentarer mht. problemer for funksjonshemmede. Morten mener at versjon 4 av fagplanen er nokså identisk med versjon 3, og at f.eks. blinde og svaksynte fortsatt kan klare alle punktene i alle moduler.

Fagplanen vil bli offentlig i løpet av sommeren, og den skal gjelde fra nyttår!


FrontPage 2000/XP kurs: lag dine egne web-sider

Til høsten vil MediaLT arrangere et nytt FrontPage kurs. FrontPage er et program som kan lage internett-sider og dokumenter i filformatet HTML. Kurset vil gå over 4 ganger, og vi vil forsøke å arrangere et kurs på dagtid og et på kveldstid. Dette gjør at man kan få med seg forelesningen, selv om man ikke fikk vært med på det tidspunktet man hadde satt opp.

Kurset koster kr. 2000. Prisen inkluderer lærebok (selvsagt tilrettelagt for synshemmede), notater, forelesninger og hjelp på telefon/epost. Vi kommer til å begrense antall deltakere til 5 i hvert kurs, og de første som melder seg får bli med. Ta kontakt hvis du vil vite mer, eller hvis du vil melde deg på. Grunnen til at vi ikke har satt opp datoer foreløpig er at vi vil forsøke å finne tidspunkter som passer for alle fem deltakere i hvert kurs.


Ukens link

MediaLT legger ut en link hver uke til et nettsted som har med IT for funksjonshemmede eller synshemmede å gjøre. Gå til hjemmesiden vår www.medialt.no og velg Ukens link! Send oss gjerne tips om hva vi kan bruke som ukens link. Husk at vi også har en linksamling, der finner du en god del - men vi vil gjerne ha inn flere linker, vi!


MediaLT får stadig flere forespørsler om sammensetting av utstyr

Vi får en god del spørsmål om sammensetting av utstyr, og salg av hjelpemidler. MediaLT selger som dere sikkert vet ikke datatekniske hjelpemidler (f.eks. leselister, kunstig tale etc). Vi kan imidlertid sette sammen utstyr, og vi har ganske høy kompetanse rundt valg av program- og maskinvare. De som har fått utstyr fra oss er veldig fornøyde, og vi forsøker  å gi alle god oppfølging og hjelp når det trengs!

MediaLT er helt leverandøruavhengige, både mht. hjelpemidler, vanlig programvare og distributører av PCer. Vi tar heller ikke betalt for utstyret. Det vi fakturerer er selve jobben med bestilling/installasjon og utsendelse.


ICCHP: Hva kan vi vente oss?

ICCHP er en av verdens aller viktigste konferanser om IT for funksjonshemmede. Hovedvekten legges på forskning og utvikling, men en liten utstilling pleier det også å være. I neste nyhetsbrev vil vi skrive litt om konferansen, men du kan også lese på internett:

http://www.icchp.at/

Antakelig vil vi få høre om mange spennende prosjekter, alt fra hjelpemidler for blinde til avanserte proteser og talehjelpemidler. Vi gleder oss, forhåpentligvis vil flere norske miljøer delta på neste konferanse (om to år).

Magne Lunde skal holde et foredrag om tester og fagplan i Datakortet. Morten Tollefsen skal ha to innlegg: Datakortet (læremateriell og undervisningsformer) og Øyetelefonen.


Samarbeid med blindeforbundet i Egypt

I Cayro bor det 500000 blinde! I Egypt er det ca. dobbelt så mange blinde, og behovet for opplæring er enormt! Da vi ble kontaktet av Blindeforbundet i Egypt ble vi overrasket, men etter en del brevveksling og et besøk har vi bestemt oss for å samarbeide med egypterne! Dette er noe vi føler som svært meningsfylt, og vi håper at MediaLT kan hjelpe dem! Har du kanskje noe å bidra med også?

Det første som skal skje er at vi holder et kurs for 12 lærere på Hurdalsenteret i september. Til dette kurset skulle vi svært gjerne klare å skaffe 12 PCer med datatekniske hjelpemidler. Dette jobber vi med, men hvis du har gode ideer mottas disse med takk! Vi vil sannsynligvis få et oppfølgingsansvar for maskinene, og vi må derfor ha nye PCer som er helt like!

På sikt vil vi gjerne jobbe for å få et større prosjekt i Egypt. Vi vil gjerne komme i kontakt med mennesker som har kontakter/kompetanse som kan være nyttig i et slikt prosjekt. Dette kan være finansiering, tolking, oversettelse til arabisk, ......

Engelske sider hos MediaLT

De engelske sidene til MediaLT har ikke vært mye å skryte av! Dette skal vi gjøre noe med, og Catherine Kalvenes vil jobbe med våre internasjonale sider! Catherine vil jobbe hos oss i en periode, og vi har store forventninger til at vi skal få litt fres på engelsken med hennes hjelp!


Pilotgruppa er i gang med uttesting av øyetelefonen!

Pga. en konkurs i ITWorks fikk Øyetelefon-prosjektet en litt trang start, men nå er vi i gang! Den første gruppa kan nå ringe og få lest post, sjekket det som sjekkes bør, og ellers få hjelp til div. småting! I løpet av året skal neste gruppe i gang, og den tredje gruppa skal starte neste år! Interessen for å være med har vært stor, men fortsatt kan du gi oss beskjed hvis du vil være med. Øyetelefonen er et forskningsprosjekt, og det er derfor mange hensyn som må tas når gruppene skal velges ut!

Øyetelefonen gir blinde og sterkt svaksynte mulighet til å ringe opp en person som ser. Et kamera på telefonen brukes for å overføre bilder, og naturligvis har denne personen taushetsplikt! Pilotgruppene betaler ikke for å ringe, så systemet kan brukes så mye hver enkelt ønsker!

MediaLT har gjennomført et forprosjekt. Her finner du sluttrapporten:

http://www.medialt.no/rapport/otlf_fp.doc


Nytt spill for synshemmede barn

Vi er i gang med å lage et nytt spill for synshemmede barn! Dette er mulig pga. støtten fra Helse og rehabilitering! Denne gangen blir det et spill som egentlig er ni spill, dvs. ni ulike oppgaver. Alt dreier seg om bokstaver, ord, tall og tastaturet! Vi vil ha spillet klart i løpet av året, og det blir masse lyd og mye artig! Kanskje vil også dette spillet være artig for voksne? Det gjenstår å se, men barna har i alle fall noe å se fram til.


KABB i full fart mot framtiden!

Visste du at KABB (Kristent arbeid blant blinde og svaksynte) er i full gang med produksjon av DAISY-bøker? Hvis ikke, kan vi fortelle deg at dette er tilfelle. KABB har et flott utlånssystem, og de produserer ca. 150 bøker i året! Hvis du ikke låner bøker hos KABB, bør du ta kontakt - og bli låner. Nå vil også KABB konvertere kasett-bøker til DAISY, og vi i MediaLT ønsker dem lykke til! Vi synes det er godt gjort av en så liten organisasjon å bidra med så mange bøker til blinde, svaksynte og andre med leseproblemer!


Tre nye databøker

Vi holder på med tre nye databøker. Bøkene vil bli gitt ut i en enkel HTML-utgave og evt. innlest som DAISY. Bøkene vil primært bli benyttet i de kursene vi tilbyr:

  • Windows 2000
  • Windows 2000 server
  • FrontPage 2000

Har du behov for spesiell data-litteratur? Vi kan gjerne diskutere dette med deg, og som du kanskje vet kan MediaLT produsere både DAISY, HTML, Word og andre formater.


Vær vennlig å gi oss beskjed hvis du ikke vil motta dette nyhetsbrevet! Hverken vi eller du er tjent med at noen mottar epost de ikke ønsker. Vi er imidlertid veldig takknemmlige hvis du tipser andre om nyhetsbrevet dersom du vet om noen som kan være interesserte.

Hvis du vil melde deg på eller av listen som mottar nyhetsbrevet kan du ringe eller sende epost, adresse/telefon står øverst i brevet.