Nyhetsbrev nr. 6 fra MediaLT

Dato: 15.10.2001
Telefon: 21 53 80 10
Epost: info@medialt.no
Web: http://www.medialt.no/

Av/påmelding til nyhetsbrevet: http://www.medialt.no/nbrev/index.htm


Innhold


Ny medarbeider

Roar Nordby er nå ansatt i MediaLT. Han er,  som oss andre, altmulig-mann!

Roar er 32 år gammel, gift og har to barn. Tidligere har han jobbet i skatteetaten og Norges Bank. Hos oss vil han ta seg av regnskapet, men han har også mye erfaring med opplæring. Faktisk har han alt undervist blinde i flere moduler av Datakortet!

Roar er uspiselig kjekk, ukledelig pen, trivelig, unormalt flink, grei, klok, kul, snill, rotete, kronisk distre, krakilsk svett (når han har trent), glad i båt, glad i seg selv, lukter vanligvis godt (når han ikke har trent), har mange venner, kan alt - dvs. nokså normalt unormal!


Mannen som skulle stelle hjemme

En ny pekebok er nå klar! Eventyret om Mannen som skulle stelle hjemme er illustrert med både musikk og bilder. Eventyret kan leses/spilles av både på PC og med vanlig CD-spiller. Pekebok-programmet er også oppdatert i en ny versjon, uten at det er de helt store endringene! Vi vil gjerne spre CD'en, og tilbyr den en liten stund for kr. 100 (plus porto/ekspedisjon).

Les mer om boka og tilbudet hvis du har lyst!


Datakortet: MediaLT partner i EU-prosjekt

Nå vil også arbeidet med tilretteleggingen av Datakortet bli et europeisk prosjekt! MediaLT er partner i prosjektet, som ledes fra universitetet i Linz. Vår hovedoppgave vil være å arbeide med læremateriell, men vi skal naturligvis også delta i prosjektets øvrige aktiviteter.

Her finner du en artikkel om EU-prosjektet!


 

Databøker på løpende bånd!

Alle bøkene i de 7 modulene til Datakortet skal være ferdig som DAISY-bøker før nyttår. I tillegg til DAISY-boken ligger det også en HTML-versjon på CDen. Vi har inngått en avtale med Gyldendal, slik at synshemmede kan kjøpe bøkene til butikkpris, dvs. 250 kr. Internett-boka er klar, så ta kontakt hvis du ønsker å kjøpe den! Disse bøkene er også nyttige for dem som ikke skal ta datakortet - vi har valgt Gyldendals bøker fordi disse er mer utdypende enn litteratur som kun tar sikte på fagplanen i Datakortet.

Internett-boka er produsert i samarbeid med Tambartun kompetansesenter. Vi jobber også sammen med NLB om produksjon av bøkene.

Her finner du mer om Internett-boka!


Geir klarte alle modulene i Datakortet!

Sannsynligvis er Geir Ålien den første blinde i Norge som har bestått alle modulene i Datakortet. Han har fått individuell opplæring hos MediaLT, og har måttet finne seg i å være "prøveklut". Vi har prøvet og feilet litt, men på denne måten har nok både Geir og vi lært en hel del!

En av de tingene som har blitt klart etter opplæringen er at PowerPoint (presentasjonsverktøyet) er brukbart også for blinde. Dette var vi nokså spente på, og vi vurderte lenge om det var mer hensiktsmessig å bruke HTML i modul 6 (presentasjon).

Geir har vært positiv hele veien, og vi er veldig taknemmlige for at han har bidratt til å gi oss nyttig erfaring med Datakort-opplæring!

Gratulerer, Geir!


Nå begynner det å løsne for DAISY!

Som nevnt over er Internett-boka klar. NLB produserer DAISY-bøker, og vi ser tydelig at mange bestiller både DAISY-spillere og LpPlayer (programvare for PC). Gledelig nok ser vi nå også at andre begynner å se fordelene med digitale lydbøker. MediaLT har f.eks. produsert ULOBAs arbeidslederperm som DAISY-bok! Vi synes det var spenstig gjort av ULOBA å velge å tilrettelegge arbeidslederpermen: som DAISY, Word og PDF-versjoner, alt på en CD! Vi synes faktisk at arbeidslederpermen i digital form har blitt et prakteksempel på hvordan ting bør gjøres! ULOBA er stiftelsen som administrerer ordningen med personlig assistent.

Her finner du ULOBA på nettet!

Vi lager gjerne DAISY-bøker for andre også! Ta kontakt med oss hvis du vil vite mer.


Øyetelefonen: sluttrapport for forprosjektet

Øyetelefon-forprosjektet var spennende og alt ligger ann til at bildetelefoni brukt som et teknisk hjelpemiddel har livets rett. Prosjektgruppa (Tandberg, Telenor, IT-Works, Norges Blindeforbund og MediaLT) fikk masse informasjon i møtet med synshemmede. Behovsanalysen viser at mobil teknologi er ønskelig, men at også stasjonært utstyr er nyttig. Det er ønskelig med en videreutvikling av teknologien, men alt nå kan bildetelefonen brukes for "å få kontakt med et par seende øyne".

Testingen i prosjektet var i all hovedsak vellykket. Vi prøvde å lese alt fra post til suppeposer, sjekke om klær passet sammen, lese displayer på mobiltelefoner, finne ut hva som var gravert på smykker osv. osv.

Vi håper nå veldig på at vi kan starte et mer omfattende prosjekt rett over nyttår. En viktig del av et hovedprosjekt vil bestå i å utplassere øyetelefoner hos en del synshemmede. Ta kontakt hvis du kan være interessert i å teste øyetelefonen.

Til slutt vil vi benytte anledningen til å takke alle som var med i behovsanalysen. Tusen takk til teksttelefonsentralen i Mosjøen også - de har virkelig gjort en utmerket jobb.

Her finner du sluttrapporten for prosjektet (Word-format).


SMS vha. tale I/O

Klippet fra: itavisen.no

Tipper dette er noe flere av dere kunne tenke dere?

SMS for blinde
Gratis tekst til tale
Man 17. sep 2001 kl. 09:58
Blinde i Italia får nå muligheten til å både sende og motta tekstmeldinger.
Den italienske mobiloperatøren TIM lanserer et nytt system som automatisk konverterer tekstmeldinger til talebeskjeder, melder nyhetstjenesten Ananova. Systemet er utviklet i samarbeid med den nasjonale blindeforeningen i Italia. Selve tjenesten skal være gratis, men det behøves visstnok en egen databrikke
for å få det hele til å fungere.


Paralympics i Saltlake City

Arbeidet med informasjonssystemet for Paralympics i Saltlake City er nå i full gang. MediaLT har vært rådgiver for Novadata A/S i forb. med tilrettelegging for blinde. Vi skal også jobbe med info-systemet under lekene. Dette blir et stort framskritt sammenliknet med tidligere Paralympics - Nå vil 10 PCer utstyres med tekniske hjelpemidler for blinde og svaksynte.

Tagarno og MediaLT vil sammen jobbe med det tekniske utstyret under lekene. Tagarno har vært veldig positive i forhold til utlån av utstyr, og sammen føler vi at dette vil gi synshemmede et godt informasjonstilbud under lekene!

Hovedutfordringen med info-systemet (Intranett) har vært en hensiktsmessig presentasjon av startlister og til dels komplekse resultatlister (f.eks. ishocky). Vi vil komme med mer rundt Paralympics senere.

Vi hadde også kontakt med Handy Tech Norge i forhold til hjelpemiddelutvalg. Olav Vik var veldig positiv til prosjektet, og vi vil gjerne få takke ham. MediaLT har et svært godt samarbeid med Handytech, og det vil vi også videreutvikle.


Vær vennlig å gi oss beskjed hvis du ikke vil motta dette nyhetsbrevet! Hverken vi eller du er tjent med at noen mottar epost de ikke ønsker. Vi er imidlertid veldig takknemmlige hvis du tipser andre om nyhetsbrevet dersom du vet om noen som kan være interesserte.

Hvis du vil melde deg på eller av listen som mottar nyhetsbrevet kan du ringe eller sende epost, adresse/telefon står øverst i brevet.