Nyhetsbrev nr. 5 fra MediaLT

Dato: 13.06.2001
Telefon: 21 53 80 10
Epost: info@medialt.no
Web: http://www.medialt.no/

Av/påmelding til nyhetsbrevet: http://www.medialt.no/nbrev/index.htm


Innhold


 

God sommer!

Det er tid for å plante i hagen, olje, beise, klippe gress - med andre ord, jobbe ute! Heldigvis er det også tiden for grilling, bading, ta en hvil på campingsenga og nyte ferien! Vi i MediaLT har ikke tatt ferie enda, snarere tvert om! Det er mye som skal gjøres før vi kan ta sommerferie.

Det har vært et spennende halvår for oss! Mye å gjøre, og mange positive tilbakemeldinger fra dem vi jobber for! Takk skal dere ha! Vi er nå i full gang med opplæring i Datakortet - de første eksamnene er alt gjennomført. MediaLT har altså blitt testsenter, og testene kan tas hos oss eller på privat utstyr. Øyetelefonen er et veldig spennende prosjekt. Vi har jobbet med dette en tid nå, og du kan lese mer nedenfor. I dataspill-prosjektet skjer det også ting: to gratis spill kan lastes ned fra nettsiden vår, og vi har vært så heldige at vi kan få spre eventyrspillet Akatella. Et prosjekt vi kommer til å skrive mer om er informasjonssystemet til paralympics i Saltlake City - der er vi med på utviklingen av Web-løsningen, og skal i samarbeid med en norsk leverandør stille med hjelpemidler for synshemmede under lekene.

Døgnet har bare 24 timer, og vi har derfor ansatt en ny medarbeider. Han heter Roar Nordby, og begynner hos oss i slutten av juli. I tillegg til å ta seg av regnskap mm. er Roar meget dyktig med PCer, hjelpemidler og programvare. Han er interessert i, og har erfaring med opplæring, så noen av dere vil sikkert møte ham etter hvert. Roar kjenner firmaet vårt fra før, han har blant annet vært med oss på konferanser i Tyskland og Frankrike. Roar vil sikkert komme fort inn i det meste.

Ta gjerne kontakt med oss! Vi har stort sett et betjent kontor i sommer!

Vi ønsker alle mottakerne av nyhetsbrevet en riktig god ferie!

Hilsen: Magne, Thormod og Morten


Øyetelefonen: nytt, spennende prosjekt

Bildetelefon for blinde! Kanskje ikke den første tanken som slår en, men når vi har framlagt ideen synes mange dette høres interessant ut. Den 1. juni startet MediaLT opp Øyetelefon-prosjektet, som er støttet av Norges Forskningsråd og Telenor.

Prosjektets hovedide kan oppsummeres slik: Øyne som ser for deg. Tanken er at bildetelefonen skal gi synshemmede tilgang til menneskelige øyne som kan bistå med praktiske problemer i hverdagen.

I første omgang har MediaLT fått støtte til et forprosjekt, som skal være avsluttet den 31.08.2001. En av forprosjektets hovedmålsetninger er imidlertid å få på plass et hovedprosjekt, som er planlagt startet opp 1. januar neste år.

De aller fleste blinde og svaksynte har i dag rett til inntil 30 timer lese- og skrivehjelp i måneden. Mange synshemmede sliter imidlertid med å få tak i lese- og skrivehjelp. Dessuten må det avtales fra gang til gang, når lese- og skrivehjelpen kan komme, og dette gjør ordningen lite fleksibel. Mye bruk av den samme lese- og skrivehjelpen fører dessuten til at vedkommende får innsyn i mange sider av den synshemmedes privatliv.

Tanken med øyetelefonen er at den skal betjenes fra dagens teksttelefonsentraler i Telenor. For det første vil en slik tjeneste gi tilgang til hjelp fra et menneskelig øye, når det passer den synshemmede, og ikke når det passer lese- og skrivehjelpen. Med andre ord kan man få hjelp med en gang. For det andre vil man treffe ulike operatører ved teksttelefonsentralene fra gang til gang, som selvfølglig har full taushetsplikt. Dette vil hindre at en person vil få et sterkt innsyn i den enkeltes privatliv.

Mange synshemmede har i dag skannere koblet til sitt datautstyr. Skannerne brukes til å skanne inn tekst, som så kan leses ved hjelp av datamaskinen. Fortsatt har imidlertid skannerne store svakheter, og mange synshemmede synes også skannerne er tidkrevende å bruke. For å få en rask gjennomgang av posten eller et raskt overblikk over hva f. eks et brev inneholder, kan derfor øyetelefonen være en langt mer hensiktsmessig og effektiv måte å lese tekst på.

Øyetelefonen er imidlertid ikke tenkt til å komme i steden for skannere og lese- og skrivehjelpordningen. Disse hjelpemidlene vil derimot utfylle hverandre. Øyetelefonen vil dessuten kunne brukes til langt mer enn en skanner:

  • Se om sminken passer og er satt riktig på
  • Se om klærne passer sammen og om de er møkkete
  • Se om barnet ditt har utslett
  • Se om det er en balsam- eller en shampoflaske
  • osv, osv.

I forprosjektperioden skal standardteknologi testes ut og det skal gjøres en behovsanalyse med et utvalg av synshemmede. Med bakgrunn i uttestingen av det tekniske utstyret og behovsanalysen vil et hovedprosjekt bli sydd sammen.


MediaLT har gjennomført de første Datakort-testene

I utgangspunktet skal tester i datakortet gjennomføres med et program som tar i mot svarene. Dette kalles "automatiserte tester". Blinde og sterkt svaksynte kan ikke bruke automatiserte tester, og derfor finnes det noe som kalles "manuelle tester". De manuelle testene likner på vanlige prøver fra skolen, du får et ark med spørsmål, og svarer vha. PC. MediaLT lager oppgavene slik du ønsker: blindeskrift, på lyd, storskrift eller diskett.

Testene kan tas hos oss, eller du kan benytte eget utstyr.

Vi har nå noen elever i datakortet. Undervisningen er individuell, og altså ikke et fjernundervisningsopplegg slik vi også jobber med å utvikle. De første testene er gjennomført, og i ukene fremover blir det en del flere!

I tillegg til individuell undervisning og fjernundervisning i de 7 modulene kan vi også arrangere kurs for bedrifter. Hvis større miljøer skal ta datakortet, og særlig dersom de har synshemmede ansatte, er det behov for å kjenne alternative framgangsmåter (dvs. alternativer uten mus). Bøkene vi jobber med vil også beskrive framgangsmåter med hurtigtaster og menyvalg.

Ta kontakt med oss hvis du vil vite mer om datakort-tester eller opplæring. Etter nyttår starter pilotkursene våre i fjernundervisningsdelen av Datakortet. Interessen har vært veldig stor, og desverre kan ikke alle få bli med på pilotkurs. Likevel vil vi gjerne si at det ikke er for seint å melde seg som interessert.


Akatella

Vi nevnte det svenske eventyrspillet Akatella i forrige nyhetsbrev. Nå kan du bestille CD'en - kr. 100 inkl. porto. Det trengs ingen istallasjon, bare sett inn CD'en og begynn å spill! Det som trengs er et spesielt grafikkprogram, men dette har de fleste PCer, hvis ikke får du spørsmål om å legge det inn.

Akatella er et lydbasert eventyrspill. Du beveger deg rundt i et romskip, og for å "redde verden" må du løse ulike oppgaver. Alt i dette spillet er basert på lyd, men ellers likner spillet nokså mye på vanlige eventyrspill. Spillet er utviklet for barn, men det er også artig for voksne å ha prøvd et slikt spill.

Vi kan ikke love alle å få Akatella - vi har desverre bare 50 eks. Først til mølla osv.


Gratis lydspill: Dørspillet og Mach1

I prosjektet "Et lekbetont møte med PC og tekniske hjelpemidler" har vi nå ferdig et lydbasert dataspill. Spillet kan brukes av de aller minste, og når det er startet opp trenger man ikke tekniske hjelpemidler.

Du står foran tre dører, to er låste og en er åpen. Hvis du velger den som er åpen står du igjen foran tre dører, og to er låst. Velger du en låst dør må du starte fra begynnelsen. Hvor mange nivåer du vil ha velger du i starten av hvert spill.

Spillet er hovedsakelig ment for blinde og sterkt svaksynte barn, men det kan nok også fungere som litt "tidtrøyte" for oss gamlinger!

Spillet er skrevet (programmert) av Morten Tollefsen. Han tar gjerne i mot ideer rundt nye dataspill!

Dørspillet er helt gratis, og det kan lastes ned fra Internett. Gå til MediaLT's hjemmeside, velg "nedlastbare filer", og finn "Dørspill". Vi sender deg gjerne en CD med spillet for kr. 70 hvis du synes det blir litt mye å laste ned fra nettet (8 Mb).

Et annet gratis spill du kan laste ned er en oversatt versjon av Jim Kitchens lydbaserte racerbilspill: Mach1. Vi har oversatt spillet, med Infovox 230 tale. Dette var ikke vårt ønske, men opphavsmannen ville ha syntetisk tale på stemmene. Oversettelsen er heller ikke 100% - men spillet fungerer helt OK! Du kjører på en racerbilbane, og lyder indikerer svinger etc. Når du nærmer deg kanten hører du også lyder. Du kan velge mellom flere baner og flere vanskelighetsgrader.


Word-tipsene - det kommer mer hvis dere vil!

Vi har lagt ned en del jobb i forb. med Word-tipsene. Faktisk har de vært nyttige både for oss, og en del andre. Det har vært dårlig med oppdateringer i det siste - grunnen er litt mye jobb, og kanskje også mindre respons enn det vi hadde håpet på.

Men vi fortsetter! Kanskje du har noen tips til oss? Lurer du på noe i Word - send en epost, så skal vi forsøke å svare - du er sannsynligvis ikke den 

Oppdager du feil er vi selvsagt også veldig glade for tilbakemelding!eneste som lurer på akkurat ...


Høretelefon med innebygget mikrofon

I forbindelse med Pratekroken, Online-konferanser og kurs har vi fått spørsmål om mikrofoner. Vi har nå funnet en type som fungerer OK. Det er en høretelefon med innebygget mikrofon. Den fungerer fint til prating på nettet, og den egner seg også ypperlig til innlesing på PC. I utgangspunktet er dette et produkt som brukes til såkalt IP-telefoni.

MediaLT har kjøpt inn noen få eks., slik at vi kan tilby dette til interesserte kursdeltakere og andre. Prisen er desverre ikke så lav som vi kunne ønsket oss, kr. 500 + mva. Ta kontakt hvis dette er noe for deg.

For ordens skyld nevner vi at det er helt OK å bruke prating på Internett med langt billigere mikrofoner!


Vær vennlig å gi oss beskjed hvis du ikke vil motta dette nyhetsbrevet! Hverken vi eller du er tjent med at noen mottar epost de ikke ønsker. Vi er imidlertid veldig takknemmlige hvis du tipser andre om nyhetsbrevet dersom du vet om noen som kan være interesserte.

Hvis du vil melde deg på eller av listen som mottar nyhetsbrevet kan du ringe eller sende epost, adresse/telefon står øverst i brevet.