Kurs i synstolking

I den siste uken i juni tok Magnar Kvalvik, Anders Moe, Ellisif Hals og Gro Jahr Huso fatt på et 2 ukers kurs i synstolking i regi av MediaLT. Kurset er første del av et 4 ukers opplegg hvor de 2 resterende ukene blir avholdt på høsten.

Skrevet av: Trond Ausland - 13.07.2007

Teori og praksis

Synstolk-kursets første del har bestått i å gi deltakerne en grunnleggende innføring i prinsipper og eksempler.

MediaLT har vurdert hvordan synstolking gjøres i andre land. Samtidig har vi fokusert mye på at synstolking skal tilpasses norske forhold og kultur. Og siden dette er en helt ny tjeneste i Norge har kurset også vært viktig for å utvikle tjenesten.

Hovedvekten av kurset har likevel vært praktisk arbeid, hvor deltakerne fikk prøve seg som synstolkere både live på kino og innspilling på pc. Gode synstolkere bør være språklig sterke, dyktige i stemmebruk, ha god filmforståelse, samt beherske software og PC-verktøy som brukes til formålet. Dette har også vært temaer i kurset.

Kino

[Bilde: Magnar og Magne på kino]

En av de største utfordringene deltakerne fikk var å synstolke live to kinofilmer for blinde. Den ene kinofilmen fikk de anledning til å se to ganger på forhånd, slik at de var godt forberedt. Den andre visningen måtte deltakerne ta på sparket uten forhåndskunnskaper.

Å synstolke live kan være veldig utfordrende pga. at man ikke kan følge et ferdiglaget skript og man sjelden har mye tid til å tenke seg om når man formidler bildene muntlig. Allikevel løste alle kurstakerne dette på en imponerende måte, og tilbakemeldingene de fikk etter begge visningene var veldig positive.

Svært fornøyd

[Bilde: Magnar, Ellisif, Anders og Gro på kurs hos MediaLT]

På kursets siste dag kunne de 4 fremtidige synstolkerne stolt fremlegge tolkede lydspor til 3 ulike filmklipp. Det ble en fin avrunding på de 2 ukene, med mye diskusjon rundt de individuelle tolkingene og mange gode innspill til hverandre.

Kursholder i MediaLT, Trond Ausland, er svært fornøyd med engasjementet og innsatsviljen til deltakerne og ser frem til 2 del av kurset til høsten.

 

[Bilde: Logo Helse og Rehabilitering]

Nyhetsarkiv