Installasjon av Ubuntu 7.10 med skjermleser

Oppstart

Last ned en ISO-fil fra ubuntu.com og brenn det ut på en CD.

 1. Sett inn CD med Ubuntu og start opp maskinen (startrekkefølge må være satt slik at CD-ROM blir lest før harddiskene).
 2. Valgfritt: Hvis en ønsker norsk tekst trykker en F2, pil høyre og to ganger pil ned. Da kommer en til "Norsk bokmål". Tastaturoppsettet blir og automatisk riktig.
 3. I menyen som kommer opp skal en trykke F5 og bla tre valg ned med piltastene til "Screen reader" eller "Skjermleser" hvis du har valgt norsk.
 4. Velg så "Start Ubuntu"
 5. Nå vil en live-CD utgave av distribusjonen startes opp. Denne kan brukes til å enkelt evaluere systemet, eller kjøre installasjonen som vi skal i dette tilfellet. Meningen er at Orca skjermleser/forstørrer skal starte opp automatisk, men i vår testing har dette ikke fungert spesielt bra. En har selv måtte starte Orca manuelt etter oppstart.
 6. Hvis en har problemer med å finne skjermdriverne, og dette løses oftes ved å velge at Ubuntu skal starte i såkalt "sikker grafisk modus". Dette er et valg i menyen. I testing har det og løst seg ved å forsøke å starte PCen på nytt 2-3 ganger.

Installasjon

Når Ubuntu har startet opp som en live sesjon kan en teste ut systemet, eller sette i gang installasjonen som vi skal gjøre. På skriverbordet så ligger det en snarvei til installasjonsprogrammet med teksten "Installèr". Du får da opp en veiviser som går gjennom 7 steg.

 1. Valg av språk. Hvis en har valgt norsk i oppstarten vil dette være satt. Hvis ikke kan dette velges her.
 2. Sted. Gjelder som for pkt 1.
 3. Tastaturoppsett. Gjelder som for pkt 1.
 4. Partisjonering. Anbefaler "Veiledet - bruk hele disken" hvis maskinen kun skal brukes til dette formålet.
 5. Dette steget hoppes over hvis en ikke har valgt å gjøre en mer avansert partisjonering.
 6. Brukerinformasjon. Legg inn navn, ønsker brukernavn, passord og maskinnavn.
 7. Da er alt klart og en velger "Install".

Når installasjonsprogrammet er ferdig så kan en starte om igjen (System -> Avslutt -> Omstart). Systemet starter nå om og er ferdig satt opp med grunnleggene tilgjenglighetsstøtte. Den fungerer godt nok til at brukeren selv kan komme i gang og gjøre personlige innstillinger på tale, forstørring, leseliste etc.

Se og konfigurasjon.

Sist oppdatert: 21. januar 2008