Arbeidet med oppsettet av IKT-senteret er startet

5. og 6. april

Møte: Leki, Kelzang, Tshering, Rinzin og rektor Are og Einar får litt hjelp med å velge mat av Tshering Utvalg av skåler med tradisjonell mat Middag hos Tshering (Tshering, Reidun, Are og Morten) Tashi og Ashis fra Uta Tech


Se og hør et videoklipp fra denne delen av turen

Det er ikke oppvarming her. Folket er nok vant til det, og de har ikke mye klær på seg. Men for oss som er vant til varme hus blir det litt gufsent inne.

IKT-senteret

Lørdag og søndag har gått med til oppsett av IKT-senteret. Det består av et rom med 12 PCer. Alle maskinene har Jaws og Magic i tillegg til standardprogramvare (office-pakke, nettleser etc). Fortsatt venter vi på 3 maskiner, men arbeidet med de andre er godt i gang.

Serveren står på et eget rom. Foreløpig sliter vi litt med den, for når strømmen forsvinner slår maskinen seg av (dvs. ikke en kontrollert shutdown). Vi skjønner ikke hvorfor, for det er koblet en strømstabilisator før UPSen.

Utatech er fortsatt her. De jobber sammen med oss, og vi samarbeider skikkelig bra. Uta-gutta er flinke! Det var rett og slett et lykketreff for prosjektet at utstyret ble handlet hos dem. De har også vist stor interesse for hjelpemidlene, og ønsker faktisk å sette seg litt inn i Jaws etc. for å kunne gi god support. De vil gi support i 1,5 år, og er det store problemer reiser de til Khaling. Dette er et service nivå Are og jeg ikke trodde fantes noen steder i hele verden (husk at tur-retur fra Thimpu til Khaling tar minst 4 dager på en ekstremt dårlig vei).

1 Mbps internett-tilkobling har vært helt nødvendig for å få kjørt alle oppdateringer etc. Nedlastingen har i prinsippet gått dag og natt. Privat har det også vært fint å ha nettforbindelsen: sjekke epost, surfe på nettet og lese litt nyheter - men best av alt er det likevel at man kan ringe hjem!

Møte

Rinsin Pam (education department) dukket opp i dag. Han skulle egentlig vært her lørdag, men møtet måtte avlyses. Lærerne som var i Norge, rektor og noen andre deltok på møtet. Fagplan for IKT-undervisning var hovedtema.

Leki jobber på en vanlig skole i nærheten. Vi har hatt en rekke diskusjoner om hennes rolle. Are og jeg mener at hun bør knyttes til IKT senteret, og muligens blir dette utfallet også - men ingenting er helt klart.

Slanger

Det er massevis av slanger i Khaling. Disse kommer normalt frem om sommeren, og i følge de som bor her vil slangene snart krype frem. Høres ut som om dette er noe de er vant til. Noen av slangene er giftige. Til og med cobra er sett her.

Det høres fryktelig guffent ut med disse slangene. Kan i alle fall ikke være særlig kult for blinde.

Håper de holder seg borte til vi drar. Et annet guffent kryp er det også mye av: blodigler. De er i gresset, på busker og trær, og venter bare på å suge saften fra oss. De har visst en veldig utviklet evne til å få ferten av folk som kommer. Går man på tur er det en fordel å gå først. Førstemann passerer iglene før de rekker å suge seg fast, men for de som går bak er det større risiko.

Mat

Før vi kom til Bhutan trodde vi det ble lite kjøtt. Faktum er at vi har fått kjøtt og fisk til nesten alle måltider. I landsbyen er det til og med en kjøtt-butikk.

Til middag i kveld hos Shering fikk vi masse godt. Momo, flere typer ris, poteter, kjøtt, fisk, ... Egg var også på bordet: kokt egg som deretter var steikt hele i panna. Det var helt OK, men eggene hadde nok vært like gode uten turen i panna.

Lørdag kveld spiste vi middag hos Kuenga.

Maten er god, men det begynner å bli forferdelig kjedelig for bortsemte nordmenn med sans for variasjon!