Webaims skjermleserundersøkelse 2014

Viktige resultater for de som skal lage tilgjengelige nettsider!

Skrevet av: Morten Tollefsen, 6.3.14

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

1465 personer deltok i Webaims skjermleserundersøkelse i 2014. Resultatene finner du her:

Screen Reader User Survey #5 Results

Bærbart er størst

Bærbare datamaskiner brukes nå mer enn stasjonære. Slik har det nok vært en stund i Norge, men i denne undersøkelsen er det første gang bærbart utstyr er størst. Spiller det noen rolle for hvordan nettsider lages? Ja, faktisk, men særlig hvis du vil lage virkelig gode løsninger. Da bør det tas hensyn til bærbare tastaturoppsett som ofte er noe mer klønete for brukeren.

Windows domminerer fremdeles

Selv om andelen Windows-brukere synker er dette operativsystemet desidert størst med hele 82,8%. Skal du for eksempel teste WAI-ARIA funksjonalitet bør derfor Windows benyttes. I tillegg kan Mac OS, Linux etc. brukes, men mer enn 8 av 10 skjermleserbrukere kjører altså Windows.

Halvparten bruker Jaws

Ca. 50% bruker Jaws. Gratis skjermlesere som VoiceOver og NVDA øker. Window-Eyes mistet mange brukere og har nå en andel på bare 6,7%. Window-Eyes leveres nå ut gratis til de som har en gyldig lisens av Microsoft Office. Kan det redde skjermleseren? Ikke vet jeg, men det er helt opplagt behov for å gjøre dramatiske forbedringer når så mange brukere velger å bytte skjermleserr. Det krever jo ikke så helt lite å lære nye hurtigtaster og nye måter å gjøre ting på.

Internet Explorer

IE er hatet av mange, men er fortsatt den primære nettleseren for 58,7%. Enda viktigere for oss som lager og tester nettsider er det kanskje likevel at bare 2,8% bruker Chrome! Jeg har sett mange som tester med ChromeVox og dermed gjør veldig mye dumt og rart! Tross alt bør det vi lager sjekkes med det brukerne skal bruke.

Javascript

Mange vet nok ikke om javascript er aktivert eller ikke. Noen mener at alle nettsider bør kunne brukes uten javascipt, men nesten alle kjører en nettleser med javascript aktivert (97,6%). Tilgjengelighet kan både forbedres og gjøres dårligere med scripting, men det er vanskelig å tenke seg veldig god tilgjengelighet i rik funksjonalitet uten scripting av for eksempel WAI-ARIA attributter.

Mobil

82% bruker skjermleser på mobil. VoiceOver er fire ganger så stor som Android og Nokia skjermlesere. For testing av nettsider er det derfor helt nødvendig å legge vekt på bruk av Apple-produkter.

Og de som vil vite mer får lese mer hos Webaim.