Usynlig funksjonalitet er teit

Ingen regel uten unntak, men normalt er usynlig informasjon og funksjonalitet dårlig design!

Skrevet av: Morten Tollefsen, 16.1.14

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

Hvordan vil du at et brukergrensesnitt skal være? Vil du ha uforutsigbarhet, overraskelser, måtte gjette for å finne brukbare navigeringsstrategier, ...? Tydeligvis mener noen at dette er en god strategi, og for noe web-funksjonalitet ser det ut til at dumme løsninger faktisk blir en defacto-standard! Faglig lavmål synes jeg!

Snarveier (lokale hopp)

Lenker for å hoppe over innhold anbefales i WCAG (selv om det ikke er et krav). Slike lenker skal blant annet gjøre det enklere for de som bruker skjermleser å hoppe til "hovedinnholdet" på en side. Forskning viser riktignok at veldig få skjermleserbrukere faktisk benytter slike lenker, men det er jo en annen sak. For de som benytter kun tastatur for navigering kan lokale hopp gjøre navigeringen mer effektiv. Selv DIFI mener at lokale hopp bør være usynlige:

Snarveilenken kan gjerne være skjult i utgangspunktet, men skal bli synlig ved fokus. Det store flertallet av brukerne som navigerer med tastatur er seende, og synliggjøring av snarveier ved fokus er derfor helt vesentlig. Husk også at snarveien må være synlig og lesbar uavhengig av vindusstørrelse og forstørringsgrad.
http://uu.difi.no/verktoy/nettsider/uu-skolen/snarveier-og-hurtigkommandoer-navigasjon

Med andre ord: de som bruker tastatur skal ikke nødvendigvis kunne se på en side og gjøre seg opp en mening om hvordan det er fornuftig å navigere. De skal derimot starte å trykke Tab: i tilfelle det kanskje finnes et, to, tre eller fire likale hopp. Farvel til alle gode råd om menneske-maskin interaksjon. Steve Krug skrev boka "Dont't make me think". Nå bør noen skrive boka "Let the user guess". Kanskje jeg skal skrive den boka, forresten, det kan bli ganske gøy å lage eksempler, hehe!

Spar masse plass: skjul menyer og annonser

Menyer, annonser, bannere, fat-footers og "you name it" tar plagsomt mye plass. Etter å ha lest DIFI sine gode råd kom jeg på enda et godt råd jeg kan gi alle! Skjul alt dette. La brukeren bevege musepekeren hit og dit. Treffer han et egnet sted kan den aktuelle informasjonen dukke opp. På tilsvarende måte kan ting vises hvis du trykker et riktig antall ganger på Tab.

Suverent: masse plass til å vise det som er aller viktigst! Helt utrolig at ingen har tenkt på dette før!