Stokk blind

Universell utforming (UU) er bra, men noen ganger er det ikke UU vi vil ha!

Skrevet av: Morten Tollefsen, 8.3.12

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

En hvit stokk (mobility stokk) er et veldig enkelt produkt? I alle fall mye enklere enn hjemmekinoanlegg, nettportaler, mobiltelefoner, ... Den hvite stokken er vel derfor eksempel på et produkt som bør kunne brukes av alle. Eller sagt på en annen måte: et produkt der det må være mulig å få til universell utforming. Alle trenger riktignok ikke hvite stokker, men sånn er det vel med alt? Alle trenger ikke å bruke alle nettsider som henvender seg til allmenheten heller. UU skal gi alle som ønsker det muligheter for å bruke, ikke sant? Da bør en hvit stokk kunne utformes på en slik måte at alle som vil bruke hvit stokk kan bruke den samme typen. Jeg kaller denne for UU-stokken nedenfor.

Designen tar vel ca. 10 sekunder!

Det å fokusere på enkelhet er et kjent design-prinsipp. Den hvite stokken er som poengtert over veldig enkel, så design kan neppe utgjøre en stor utfordring. Ta en pinne, mal den hvit og "dett var dett".

Vanligvis jobber jeg med teknologi, og spesielt web. Jeg kan nevne mange eksempler på utviklere av nettsteder som har en useriøs tilnærming til universell utforming. Når nettstedet er på lufta kan universell utforming fikses med noen få brukertester, og uansett kompleksitet skal det finnes standardløsninger. Det er vel sånn omtrent like enkelt å gi svar som å spesifisere designen på stokken over? Siden jeg er så snill skal jeg imidlertid ikke nevne noen likevel, og akkurat i denne artikkelen skal jeg jeg heller ikke skrive mer om teknologi, web og tilgjengelighet, tekniske hjelpemidler eller noe av det andre jeg jobber med. Baktanken kan jeg likevel røpe først som sist: så slipper du å gå til bunnen for å lete etter en konklusjon. Det er ikke alt som er så enkelt, men det betyr på den annen side at det er desto mer spennende! Eller som Steve Krug sier det: there are no simple 'right' answers for most web design questions (at least not for the important ones).

Er du klar for litt problematisering? Hvis ikke finner du på noe annet å gjøre!

Lengde

En person på to meter trenger en stokk som er lengre enn en person på en meter. Teleskopprinsippet kan brukes, men da blir jo produktet plutselig litt mer komplekst. Stokken kan evt. deles i flere ledd (på samme måte som teltstenger med en strikk i midten). Brukes teleskopprinsippet kan flere rør ligge i hverandre. Løsningen må være solid, slik at ikke stokken blir kortere dersom den kommer bort i ting og tang (det gjør den jo hele tiden, siden det på mange måter er vitsen med stokken). Ja, ja, la oss for enkelhetsskyld tenke oss at vi klarer å fikse en stokk som har riktig lengde for alle mennesker. Fortsatt er jo produktet enkelt!

Stiv som en stokk

En annen viktig egenskap er at de fleste liker'n stiv. Det er ubehagelig å gå med en stokk som slarker. Derfor finnes det stokker som er hele, og andre som kan deles i flere lengder. Tja, noe valgfrihet finnes altså, men er det UU, da? Joda, det finnes mange hvite stokker på markedet. Felles for de fleste er etter min mening at de ikke er stive nok. Fokuset på hjelpemidler har i alle år vært funksjonelt. Pris har etter hvert også blitt viktigere og viktigere for NAV. Tenker NAV noe særlig på design, forresten, eller er en hvitmalt pinne lik en annen hvitmalt pinne?

Billigst mulig for å fylle en spesifikk funksjon har vært hjelpemiddeltrenden til og med i Norge de siste årene. Ikke vet jeg, men kanskje hadde det vært supert med stokker i carbon, kevlar eller helt andre materialer enn det som benyttes i dag. Det finnes kanskje også situasjoner der stokken bør være myk. Vet ikke jeg, men jeg kan jo ikke vite alt heller!

Valg av materiale er viktig. De fleste liker nok en stokk som er så lett som mulig, men samtidig må stokken være stiv. Litt upraktisk dersom stokken brekker hele tiden også, så litt soliditet trengs. Bør forresten UU-stokken vår reflektere lys, så vi slipper å tenke på refleks på mørke høst og vinterkvelder?

Tuppen

Visste du at tuppen på en mobilitystokk er veldig viktig? En tynn tupp henger seg lett opp i alt mulig. En kuleformet tupp har større sjanser til å unngå dette. For at stokken skal gå lettere fra side til side finnes det også kuleformede tupper som ruller. En kule i metall ruller annerledes enn en kule i plast, forresten. Hva bør velges for UU-stokken, tro?

Håndtaket

Noe godt å holde i bør vi vel satse på? Men, for å lage UU-stokken må vi finne svar på blant annet:

 • Skal håndtaket også være hvitt?
 • Bør vi velge et annet materiale enn det som brukes i stokken? Gummi er jo billig, og det kan gi bedre feste enn metall. Hva med allergi, forresten: finnes det noen som er allergiske mot gummi?
 • Bør håndtaket ha spor til fingrene og i så fall hvor tykke fingerspalter bør en uu-stokk ha?
 • Er noen materialer bedre egnet på vinterstid enn andre? Hva med solsteik?
 • Skal det være en strikk eller liknende som kan festes rundt håndleddet slik at du ikke mister stokken så lett når den kommer borti ting, eller er dette bare irriterende?
 • Bør det være en hempe slik at stokken kan henges på en knagg? Eller kanskje stokken skal ha en bøy på håndtaksenden slik at den kan henges opp?
 • ...

Hva er egentlig en hvit stokk?

En hvit stokk er en lang dings som du bruker for å navigere dersom du ikke ser så godt. Egentlig ikke noe stort poeng i at stokken er hvit, kanskje? Nei, men det har liksom blitt en defacto standard. De aller fleste skjønner nok at en person som kommer med en pinne foran seg, og som atpåtil pendler med pinnen fra side til side, ser bittelittegrann dårlig? Sånn sett hadde derfor neppe stokken måttet være hvit for å fylle mesteparten av den funksjonen den skal ha.

[Bilde: Synshemmet mann kjører bil med stokken ut av vinduet]

En blind er ganske avhengig av stokken sin. I alle fall hvis denne ikke byttes ut med en førerhund. For mange er det ubehagelig å bruke stokk, for det signaliserer annerledeshet. Faktisk tror jeg at veldig, veldig mange kvier seg sterkt for å bruke den hvite stokken i starten. Vi mennesker har ulik stil: er det da naturlig at alle blinde skal bruke helt like stokker? Selvsagt er det ikke naturlig! Bare se på et så sammenlignbart produkt som briller! For 50 år siden var briller kjedelige hjelpemidler som du kun tok på dersom det var absolutt nødvendig. I dag har briller blitt fashion. Selv om det finnes kontaktlinser (som ingen ser) velger mange å bruke briller. Faktisk selges det massevis av briller som rene pyntegjenstander (dvs. med glass som ikke har noen funksjon). I tillegg er det mote og stor valgfrihet f. eks innen solbriller og skibriller.

Så en hvit stokk burde altså ikke kun være et navigeringshjelpemiddel. Nei, en hvit stokk blir en del av identiteten til de som bruker den. Hvor bevisste vi er på dette varierer sikkert masse! Likevel bør det absolutt være valgfrihet på en så viktig gjenstand som den hvite stokken. Hva slags valgfrihet, da? Jeg kan kun komme med noen ideer: de som skal lage hvite stokker burde absolutt ha bakgrunn innen motedesign og andre kreative yrker! Nå er jeg selv veldig kreativ, altså, men har primært jobbet med menneske-maskin interaksjon, så det finnes nok noen som har bedre forslag enn meg (og i alle fall er vel de fleste mer motebevisste):

 • Ei lita jente på 5 år vil kanskje trives med en rosa stokk med blonder på håndtaket.
 • En 8 år gammel gutt synes kanskje en stokk som er litt sverdformet med kaptein Sabeltann figur på er kul (kanskje et dødninghode eller to også, forresten)?
 • En rocka 18 åring vil kanskje ha en svart stokk med skinnhåndtak og nagler?
 • En lokalpolitiker fra Venstre vil kanskje signalisere miljøbevissthet ved å bruke en grønn stokk?
 • En festkledt dame vil kanskje ha sølvfarget stokk med innfeldte pyntesteiner i håndtaket? Det blir jo litt mer pyntet enn den kjedelige hvite stokken med gummihåndtak!
 • Jeg tar gjerne en stokk med innebygget gps og wlan, hehe.
 • ...

[Bilde: Morten bruker en knallblå stokk til navigering]

Jeg kunne fortsatt i det uendelige tror jeg! Poenget er at vi er ulike, og at universell utforming absolutt ikke alltid er noe å strebe etter!