Jaws 10 er klar for testing

Førsteinntrykket av beta-utgaven er veldig bra! Ny funksjonalitet virker fornuftig, og testversjonen er både rask og stabil!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 26.09.2008

Jeg har nå testet Jaws 10, og det er ikke aktuelt å bytte til en eldre versjon! Dersom du ikke trenger en norsk Jaws-utgave og er interessert i å få mest mulig ut av PCen din anbefaler jeg deg å teste beta-utgaven. Eldre Jaws versjoner blir ikke avinstallert dersom du legger inn Jaws 10, så du kan alltid bruke eldre utgaver dersom noe går galt.

Denne artikkelen er ikke ment å være en grundig produkt-test. Hensikten med å legge den ut er å informere de som bruker engelske utgaver av Jaws om at det nå er mulig å prøve ut Jaws 10, og dele den erfaringen jeg selv har.

Nyhetene inkluderer blant annet

  • Bedre håndtering av web-skjemaer
  • Bedre støtte for rike applikasjoner (Web 2.0)
  • Navigeringstaster kan konfigureres
  • RealSpeak Solo Direct og taleprofiler
  • Ulike valg for engelsk kortskrift
  • Enkel oversikt og nedlasting av DAISY-lærebøker fra FSReader
  • Forbedret støtte blant annet i: Access 2007, Windows MediaPlayer 11, Outlook kalender, PowerPoint 2007, FireFox 3
  • Hva er på utklippstavlen-funksjon?
  • Jaws Tandem Center

Dette er mest spennende

I denne artikkelen skal jeg ikke beskrive alt som er nytt, men ta opp noe av det som jeg synes er mest spennende. De som er spesielt interesserte finner lenker til mer informasjon nedenfor.

Skjemamodus: Vi som bruker internett mye vet at skjemamodus brukes for å fylle ut tekst-felt mm. Ofte må du gå ut og inn, ut og inn, ut og inn, ... av denne motusen når du skal jobbe med store skjemaer. Nå har Jaws implementert noe som kalles "automatisk skjemamodus". Piler du eller Tab'er til et felt skrus automatisk skjemamodus på, og piler/tab'er du ut av feltet skrus skjemamodus av. Lydsignaler markerer at automatisk skjemamodus skrues av/på. Dette er en ekstremt stor forbedring, og gjør det nok også noe lettere når blinde og seende skal jobbe sammen!

Navigeringstaster: 31 funksjoner kan velges med navigeringstaster (f.eks. h for neste overskrift, t for neste tabell osv.). I Jaws 10 kan du selv velge taster. Mulig dette kan brukes for å lage bedre lokaliserte Jaws-utgaver, dvs. taster det er enklere å huske. Et eksempel kan være o for neste overskrift?

Win+Ins+X leser opp det som er på utklippstavlen.

Rike applikasjoner: Jaws 10 er langt bedre til å takle informasjon som dukker opp i andre deler av nettleser-vinduet. Den erfaringen jeg har til nå tyder også på at Jaws er bedre til å holde riktig fokus!

Taleprofiler: Enda en veldig stor forbedring synes jeg! Denne funksjonaliteten er spesielt spennende dersom du bruker flere talesynteser (f.eks. for ulike språk). Du kan nå konfigurere talen slik du vil (inkl. hastighet, stemme, stemmeleie etc) og lagre dette som en profil. Ctrl+Ins+S brukes deretter til å bytte mellom profilene. RealSpeak Solo Direct stemmer for alle tilgjengelige språk kan lastes ned fra Freedom Scientific. Det ligger greie demoer på siden og det er derfor enkelt å finne de stemmene du ønsker å laste ned (alle er inkludert dersom du har en Jaws lisens). Stine og Nora er de norske stemmene. Dersom du har andre produkter fra Freedom Scientific (f.eks. Magic) vil stemmene fungere der også. Det er to grunner som oppgis for å ikke bruke SAPI-grensesnittet: hastighet (responstid) og kontroll med lisensbetingelser.

Jaws Tandem Center: Dette gjør det mulig å koble seg til en PC med Jaws. Funksjonen kan brukes til opplæring, teknisk brukerstøtte, skriving av script mm.

Lenker:

Nyhetsarkiv

Sorter på tema

Sorter på forfatter