Bli med på app-løftet

MediaLT drar i gang en ordentlig dugnad for å forbedre tilgjengeligheten i apper. Her kan alle bidra: nerd eller ei, app-løftet trenger deg!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 10.04.2017

Appstore på smarttelefon

Smarttelefoner og nettbrett kan brukes til det meste. For mange av oss har de små dingsene blitt uunnværlige, og vi bruker en drøss med apper. Hvilke apper vi bruker varierer selvsagt mye, men alt bør jo funke for flest mulig! Det kalles universell utforming og er hverken kjedelig, begrensende eller rakettforskning! Tvert imot er universell utforming spennende og nyttig: Alle som lager apper vil vel at flest mulig skal like, og være i stand til å bruke det de lager? UNIKT støtter tiltaket, og det er vi i MediaLT veldig takknemlige for!

Universell utforming

I Norge skal nettsider og apper være universelt utformet. Begrepet betyr at mest mulig skal være tilgjengelig for flest mulig. Kravene som er lovpålagt er Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold (WCAG) på nivå AA. Selv om universell utforming er vrient å måle har vi altså klare krav (såkalte suksesskriterier som skal oppfylles).

Kravene i WCAG handler mest om at teknologi skal være tilgjengelig (ikke hindre noen i å bruke teknologien som følge av nedsatt funksjonsevne). Universell utforming er strengt talt mer ambisiøst, men vanskeligere å måle. Brukervennlighet (uansett forutsetninger og behov) er tanken bak begrepet universell utforming.

I app-løftet skal vi hjelpe app-utviklere til å forbedre seg! Da begrenser vi oss ikke til WCAG, eller? Nei, ting som er skikkelig brukervemmelig, men kanskje ikke bryter noen suksesskriterier hyler vi ut om!

MediaLT har tjuvstartet litt For å sjekke om det har noe for seg å rapportere om app-feil. Vi har sendt inn noen feil. Responsen varierer, men vi har alt fått rettet feil i: Dropbox, Microsoft Outlook og Skandiabanken.

Egen Facebook-gruppe

For å diskutere feil, hjelpe hverandre med å fortelle hvordan du kan rapportere om feil og så videre har vi laget en egen Facebook-gruppe. Her er det åpent for både brukere, fagpersoner innen tilgjengelighet og teknologi, designere, utviklere: det vil si alle interesserte.

App-løftet (mobilt grensesnitt)

App-løftet (fullskjerm)

En proff gjennomgang av appen din anbefales

App-løftet er dratt i gang for å rapportere feil. De som har apper kan selvsagt ikke regne med full tilgjengelighetssjekking! Det er ganske tid- og kompetansekrevende arbeid. MediaLT har jobbet med slike gjennomganger i mange år, og vi har ansatte som både har høy IKT-kompetanse og selv bruker hjelpeteknologi.

Bestill en app-sjekk, det kommer du garantert ikke til å angre på! MediaLT lager en skriftlig rapport med løsningsforslag. Ofte dokumenterer vi også vha. video (så det skal bli enklere å skjønne hva som skjer for eksempel når du bruker en skjermleser).

Har du ideer, spørsmål eller kommentarer? Ta kontakt med prosjektleder:
Morten Tollefsen
morten@medialt.no, 90899305

Nyhetsarkiv