Jeg blir kvalm av byråkratiet

Tror politikere at vi skal få flere funksjonshemmede i arbeid? Det tror ikke jeg, men jeg tror mange flere funksjonshemmede vil miste jobben sin!

Skrevet av: Morten Tollefsen, ..13

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

I dag traff jeg en fortvilet dame. Hun sa at hun snart ikke gjorde annet enn å skrive søknader, føre timelister og planlegge. Hun orket ikke mer, og jeg kjenner meg så veldig, veldig godt igjen! Damen har det nok enda tøffere enn meg, men jeg kan selvsagt ikke gjengi samtalen vår. Det jeg kan gjøre er å skrive litt om meg selv! Tenk at så mye bra velferd kan ødelegges totalt med så mye byråkrati.

Tillit er et fremmedord, så det ordet bør vi kurse offentlige myndigheter i.

Lesehjelp

Jeg er blind, og derfor kan jeg få noe som kalles lesehjelp. Flott, men skal lesehjelpen være med på et arrangement må det søkes (selv om du har krav på dette i jobbsammenheng). Jeg trenger det flere ganger i året og må søke hver gang. Men, en søknad er selvsagt ikke nok. Hver eneste gang må arbeidsgiver i tillegg skrive en bekreftelse.

Når et oppdrag er utført må det sendes regning, selvsagt. Da skal du holde tunga rett i munnen skal jeg si deg. Var på en tur til Tyskland for en stund siden. Da mente NAV at det var 11 kr. feil på en regning som var på flere tusen kroner. Jeg og lesehjelpen brukte timesvis på å finne feilen, men kunne ikke skjønne at det var gjort noe galt. Men, NAV ville ikke betale. Etter utallige telefoner fikk jeg endelig klarhet: døgnsatsen var for høy (2 kr. dagen eller noe sånt). Igjen brukte vi masse tid uten å finne noe feil. Jeg begynte å bli desperat irritert over noe så håpløst, og det resulterte i en agressiv telefon til saksbehandler. Han var forsåvidt ikke lite agressiv han heller, men da jeg sendte en liste med døgnsatser måtte han gi seg. Det viste seg at han satt med et privat notat med satsene og at han ikke hadde giddet å sjekke om han selv kanskje ikke var helt oppdatert.

Skal lesehjelpen være med på reise skal han absolutt ikke brukes til ledsaging. Men, hipp hurra, i Norge er det bra! For selv om lesehjelpen kan være med på tur må det da brukes en annen hjelpeordning: funksjonsassistent! Jeg orker ikke engang tenke på å søke på funksjonsassistent, og da kan jeg vel ikke dra på flere turer der det er nødvendig med lesehjelp, da. Må vel i så fall regne med en tilsvarende kamp som for assistent (se nedenfor). Herre gud for noe dritt!

Transport til jobben

Jobber du på forskjellige steder, til ulike tidspunkt har du et problem hvis du trenger transporttjeneste (TT). Ikke må du finne på å jobbe overtid. Du må glemme å ta kvelden litt tidlig en dag, for selv om byen oversvømmes av taxier må vi ha byråkrati så klart! Tjenesten administreres av Samres. Skal du bestille en tur må du belage deg på lang venting, ufattelig klønete saksbehandling (norsk er vanskelig for ikke-norske telefonister), og min erfaring er at det firmaet stort sett roter til alt det er mulig å rote til. Taxi kommer til feil adresse, når bilen kommer kan du ikke ha med førerhund, reisene tar ekstremt lang tid pga. samkjøring, osv. osv. Igjen, et kjempebra tilbud til funksjonshemmede som ødelegges helt av elendig administrasjon og byråkrati. I en moderne verden burde jeg vel kunne bestille en bil på vanlig måte og fått den fleksibiliteten andre mennesker som jobber har.

Jeg har vært synshemmet hele livet. Likevel, tro det eller ei! Nå må jeg søke om TT på nytt. Det holder ikke med en søknad heller, den må suppleres med et skriv fra arbeidsgiver og i tillegg legeattest. Er det mulig? Hvor mange ganger skal det være nødvendig å dokumentere at du er blind. Det tar jo sinnsykt med tid og fikse alt dette, og hele dritten kommer selvsagt på papir som jeg ikke kan fylle ut selv. Har jo lesehjelp, så får bruke litt tid på å finne tidspunkt som passer og få hjelp.

Assistent

Etter å ha slitt med advokater og saksbehandlere i årevis fikk jeg en assistentordning. Jeg orker ikke tenke på hvor mye tid som gikk med både for meg og de som la æren i å avslå søknaden. Men det ble innvilget da Fylkesmannen fikk saken. Tror noen at det er kult å ha en assistent? Det synes ikke jeg i alle fall, men det gjør at ting fungerer sånn noenlunde.

Assistenter må rekrutteres, arbeidskontrakter må fornyes hver tredje måned (selv om en assistent kanskje bare har jobbet noen få timer), timelister må sendes inn, ... Flott med hjelp, men den hjelpen tar det mye tid for meg å administrere.

Hjelpemidler

Nå bruker jeg en leselist for å sjekke hva jeg skriver (viser teksten i punktskrift). Etter mange år trenger jeg en ny leselist. Det må selvsagt en søknad til! Tror du den er laget på en måte som gjør at jeg kan fikse det selv! Neida, selv om skjemaer kan lages helt fine for blinde gjør ikke NAV det. Men jeg har jo lesehjelp, så da så! Slikt utstyr er prisforhandlet. Jeg kan ikke bruke den modellen som vant, og da må jeg begrunne og argumentere for at en annen modell fyller mitt behov bedre (er ikke dyrere, bare så det er sagt). Så skal det vel noen runder frem- og tilbake, for selv om jeg nå har skrevet søknaden er det sikkert noe feil. Kanskje jeg til og med får avslag. Da er det klager, som aldri tas til følge med en gang, og Fylkesmannen blir kanskje redningen denne gangen også? Skal ikke ta sorgene på forskudd, men burde det ikke være greit med litt tillit? Blinde i full jobb burde kanskje kunne få helt nødvendig utstyr på dagen uten tverrfaglig saksbehandling og fanden og hans oldemor. Saksbehandlingen og alt det der koster vel mer enn det som går til faktisk hjelp, tenker jeg.

Har du et hjelpemiddel som trenger service? Ikke tro at du bare kan ta en telefon for å få det fikset. Neida, ring hjelpemiddelsentralen, vent vent vent, bli satt over fra den ene til den andre, de lover til slutt å sende en bestilling på servicen, men løfter er til for å brytes så forbered deg på at flere telefoner blir nødvendig. Ting tar tid, og dagene går!

Stopper der

Jeg skal stoppe der, for jeg antar at jeg har fått frem poenget. Det å administrere et liv som funksjonshemmet er pyton.

For å konkludere med det jeg startet med: anbefaler ingen å ansette funksjonshemmede fordi de må bruke alt for mye av arbeidstiden på ikke-produktivt arbeid.