Jaws 14: jeg er begeistret!

Så var det nesten julaften igjen, da, i alle fall for meg!

Skrevet av: Morten Tollefsen, 20.11.12

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

Jeg er fortsatt ivrig når det kommer nye skjermleserversjoner. Og like sikkert som høsten kommer slippes en ny utgave av Jaws. Nedenfor ser du litt av det som er nytt. Det er heldigvis mer enn at du nå kan løpe og kjøpe en Windows 8 maskin, men det kan du!

Jada, har opplevd det før, jeg!

Installerte Jaws 14 for nokså mange uker siden (så fort den ble lagt ut, selvsagt). Det gikk ikke bra. Noe var feil med "mirror display driver". Fanken, tenkte jeg, men brukte Windows for å returnere maskinen til et tidligere gjennopprettingspunkt. Gamblet på at andre hadde samme problem og at det ville løse seg. Orker jo ikke alltid å gå inn i problemene jeg heller.

Forrige uke satset jeg igjen. Samme feil! Jeg prøvde alt mulig, men måtte til slutt ta kontakt med Freedom Scientific. Der ble det som vanlig en haug med håpløse mailer (har du skrudd på PCen, har du prøvd /repair, ...). Til slutt ble jeg så irritert at jeg skrev hvor irritert jeg var, og det hjalp! Problemet ble eskalert, og jeg fikk kontakt med en som kunne sine saker. Nå funker Jaws 14 hos meg også, hehe, men er det typisk at hjelpemidler krasjer, eller er det bare jeg som har opplevd det. Når sant skal sies har dette blitt ufattelig mye bedre enn for noen år tilbake, det må jo til og med jeg innrømme.

Fleksibel web

Dette er vel den funksjonen jeg er mest glad for! Faktisk kan den gjøre mange dårlige web-sider veldig, veldig mye bedre! Fleksibel web inneholder to ting:

  1. Du kan bestemme hvor lesingen på en side skal starte (f. eks ved første overskrift 1)
  2. Områder med reklame eller annet forstyrrende innhold kan skrelles vekk! Google rammer, annonser, ...

Hipp hurra, dette er bra!

Meldinger i Outlook

Endelig er det en løsning på HTML-meldinger! Nå kan virtuell markør brukes, og det sparer masse tid og gjør det mye raskere enn å bruke nettleseren for hver eneste melding.

Vocalizer Direct talesynteser

Dette er de samme kjente Nuance stemmene. Muligens er kvaliteten noe bedre, jeg vet ikke. Det som imidlertid er helt sikkert er at ytelsen er bedre, dvs. mindre ventetider etc. for at opplesingen skal skje. Har ikke testet veldig nøye, men synes Stine leser mer forståelig engelsk (selvsagt Norwenglish, men det er forståelig)?

Ellers har Jaws nå fått støtte for SAPI 64 bit.

Se hva som ligger på utklippstavla

Det hender jo at du glemmer hva som er kopiert til utklippstavla. Nå kan du trykke Ins+Mellomrom c, så får du lest innholdet. Kan for eksempel være kjekt hvis du bruker Ins+Windows+c for å legge til mer innhold (denne hurtigtasten er endret pga. en konflikt med Windows 8). Har vel ikke helt vendt meg til dette enda, men det høres i alle fall nyttig ut.

Tekstanalyse

Bedre støtte for ikke-engelske språk og andre forbedringer. Verktøyet kan brukes for å oppdage formateringsfeil, parenteser som mangler osv. Selv bruker jeg ikke dette verktøyet så mye, men det burde jeg sikkert gjøre!

Mer HTML

I Word kan du sette et sidemerke og deretter merke alt fra aktiv posisjon til dette sidemerke. Det er en funksjon jeg elsker! Nå kan du gjøre det samme i HTML! Enda en gang hurra!!! Andre HTML-forbedringer er:

  • Støtten for både Flash og WAI-ARIA er forbedret.
  • Du kan bruke - (bindestrek) for å gå til neste og forrige separator.

Flere detaljer finner du selvsagt i online hjelp og på Freedoms nettsider.