De som ikke ser noe kan ha det så godt!

Usain Bolt kommer til Bislett Games i juni. Det gjør også tolketjenesten, tolker for hørselshemmede - ikke noe tilbud til synshemmede, selvsagt.

Skrevet av: Morten Tollefsen, 24.5.13

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

Jeg synes det er supert at hørselshemmede tilbys både skrivetolk og tegnspråktolk på Bislet games 2013! Viktig informasjon formidles for eksempel over høyttaleranlegget.

I MediaLT har vi jobbet i årevis med synstolking. Vi strever fælt med å få finansiert utgivelsen av noen få norske filmer hvert år. Dette er rett og slett skammelig i Norge! Live synstolking er helt vanlig i England og andre land det er naturlig å sammenlikne med. I disse landene kan faktisk synshemmede få utbytte av teater, kino og diverse andre "visuelle" arrangementer.

Jeg er selv over middels interessert i idrett. Desverre (for meg) er jeg blind. Det betyr i praksis at utbyttet av å være tilskuer (nå kan jeg riktignok ikke skue så mye, da) for eksempel på Bislet games er helt minimalt. Jeg har prøvd! Gøy å få med stemningen, men ikke så gøy at jeg har gjort det på veldig mange år.

Blinde ser ikke deltakerne. Blinde ser ikke informasjonstavlene. Blinde sliter med å finne frem på Bislet games og andre liknende arrangementer. Noen som er i tvil om at det trengs ledsagere og synstolker? Jeg tviler på at behovet er vanskelig å selge inn! Ikke er det umulig å få tak i synstolker heller, for de har vi utdannet i MediaLT. Men, siden vi er et så fattig land er det ikke midler. Ja de penga, ja de penga - kanskje vi må dra i gang en tigger-aksjon? Kanskje blinde kan få spesialtillatelse til å stå med bøsser i sentrum når andre tiggere vises bort?

Jeg vet neimen ikke mer enn at dette gjør meg trist, forbanna og oppgitt!