Alle er mange: Hvem trenger du å bry deg om når du lager nettsider?

I denne artikkelen finner du tips om brukergrupper du kan droppe med god samvittighet.

Skrevet av: Morten Tollefsen, 19.10.12

MTB: Dette er min personlige blogg, og artiklene er mer løse i stilen enn på f. eks medialt.no.

Universell utforming, brukervennlighet for alle, er urealistisk. Det skjønner de fleste, og uansett hvordan en nettside lages kan den ikke brukes av alle. Nedenfor finner du en oversikt over brukergrupper det ikke er nødvendig å ta hensyn til:

 1. Blinde og svaksynte; Det krever alt for mye tilrettelegging og uansett hva du gjør ender du opp med gørrkjedelig design.
 2. Gamle; De tør hverken å handle eller gjøre noe du har nytte av. Hvis de går inn på nettsiden ringer de, og da må du høre på hvor lite de skjønte av nettsiden (det tar kollosalt med tid å prate med disse gamle). Med gamle menes de som er passert 55.
 3. Dyslektikere; De kan ikke lese, og derfor bruker de ikke nettet. Det samme gjelder utviklingshemmede og andre som har litt tungt for det.
 4. Barn; Uansett hvor enkelt du skriver skjønner de ingenting. Det eneste barn bruker er Youtube, Facebook og dataspill. De kommer ikke til å besøke siden din.
 5. Bevegelseshemmede; De har assistenter uten nedsatt funksjonsevne. Assistenten gjør det meste for klienten og det inkluderer å bruke web.
 6. Håndverkere; De bryr seg ikke noe om "data", og de fleste leser dårlig. Den marginale gruppen håndverkere som er på web klarer sikkert å bruke siden din uten at du tar spesielle hensyn.
 7. Sjåfører, søppeltømmere og andre med praktiske yrker; Helt sammenfallende med håndverkere.
 8. Arbeidsløse; Nesten ingen har PC, for de har ikke økonomi til det.
 9. Hørselshemmede; De kan bare tegnspråk. Det krever alt, alt for mye å tilby noe sånt på web.
 10. Damer; Noen få er kanskje interessert i web, men det er kun nettbutikker (særlig klær). Skal du lage et annet nettsted kan du derfor se bort fra damene.
 11. Ungdom; De er mer eller mindre som barn. Musikk og porno er det eneste de bryr seg om i tillegg.

Kom igjen: det er noen som ikke er i en av gruppene over, og de bør du designe for!